”Värre än vanligt”

För mig var inte Julafton den tuffaste dagen – den var inte värre än vilken fredagskväll som helst – längre fylla i och för sig, men med julträd (min syster tålde inte gran), julpynt, -mat, -must och lite klappar.


Doften av alkohol ger mig ångest

Idag är jag 28 och jag dricker inte alls. Inte ens för att det är ”gott” som många brukar ha som ursäkt. Jag hatar alkohol. Jag hatar också droger. Jag växte upp med en mamma som var alkoholist och en pappa som var narkoman. Han är död idag. Han dog när jag var 12.


Tomten kommer på julafton, även polisen

När jag var liten började julafton alltid bra, mycket snö var det på den tiden och mamma lagade god mat. Efter Kalle Anka fick man öppna julklapparna och styvfar öppnade flaskan sen blev det inte roligt alls.


Fyllejular

Ja, jag kommer ihåg och jag ser fortfarande på bilderna. Joda, stökigt efteråt och klappar och dyngraka päron. Det var min jul i många år.


Frånvaro

Julen är ett helvete. Rent och skärt helvete för mig och många andra där ute som lever tätt intill en vuxen med missbrukarproblem.


Trasig Barndom

Pojken är ute vid kiosken på det lilla bostadsområdet,då han ser sin pappa komma vinglande en bit ifrån. Pappan jobbar ofta borta längre perioder och pojken blir glad över att se honom. Samtidigt blir han orolig för att han ser att hans pappa beter sig konstigt.


Julen har blivit tråkig

Idag är jag 19 år och kan ta mig hemifrån om det spårar ur under juletid, som det i för sig alltid gör under denna tid. Men när jag var mindre kunde jag inte det och var tvungen att se på denna misär och känna inombords hur jag tappade glädjen och lusten för julen mer och mer för varje år.