Hej!

Vad roligt att just du vill engagera dig i Vit jul-kampanjen. Här hittar du information om hur du kan bidra, så att fler barn och unga får en riktigt fin och vit jul.

Vit jul är en kampanj som IOGT-NTO-rörelsen har arbetat med sedan 2007. Målet med kampanjen är att få fler att välja alkoholfritt under julhelgen så att barn och unga får fira jul med trygga och närvarande vuxna.

Inom ramen för Vit jul arrangerar våra medlemmar dessutom en massa aktiviteter runt om i landet så att den som inte vill eller kan vara hemma under jullovet har någonstans att ta vägen. De blir trygga frizoner i en tid då skolan, förskolan och de flesta fritidsaktiviteter tagit paus.

I slutet av september kommer all information att finnas för nedladdning och beställning här, bland annat: 

 • Formulär för att söka aktivitetsbidrag och registrera aktiviteter
 • Informations- och kampanjmaterial för beställning

Ställningstagandet

Ställningstagandet är centralt i Vit jul-kampanjen. Det är också en populär aktivitet bland IOGT-NTO-rörelsens medlemmar, då den ger möjlighet att under kampanjperioden vara ute och prata med människor om Vit jul och samla in namnunderskrifter. Den som skriver under tar ställning för kampanjen och dess budskap – att julen är barnens högtid och att alla barn har rätt till en jul med trygga och nyktra vuxna.

Namninsamlingen stärker Vit jul och bidrar till att öka kännedomen om kampanjen. Samtidigt ger den medlemmarna ett naturligt och relevant sammanhang att diskutera med allmänheten om hur barn och unga påverkas när vuxna dricker och varför det är bra att välja en vit jul när man firar jul med barn.

En vidareutveckling av ställningstagandet

2017 vidareutvecklar vi ställningstagandet genom att bjuda in människor att tillsammans med oss förändra alkoholnormen. Vi går ifrån löftet om att man själv ska vara nykter (även om vårt mål med kampanjen såklart är att alla vuxna ska vara nyktra när de firar jul med barn), till en möjlighet att mer aktivt delta i, och bidra till, kampanjen. Kampanjgruppen jobbar just nu med att spetsa till formuleringen av det uppdaterade ställningstagandet, och det kommer landa i något i stil med:

Jag ställer mig bakom Vit jul och vill vara med och inspirera fler vuxna att skippa alkohol under julen.

Det innebär att alla som vill vara med och påverka – även du som medlem – skriver upp sig och får en digital verktygslåda med tips och idéer på hur vi ska inspirera fler att fira en vit jul. Vi ska visa att vi är många som kämpar för att julen ska bli barnens högtid på riktigt!

Några tips på hur du kan samla in ställningstaganden:

 • Placera dig på ett strategiskt ställe på stan och prata med de personer som passerar. Testa att bjuda på någonting för att få uppmärksamhet. Oftast får man väldigt positiv respons och är du aktiv så är ett hundratal insamlade ställningstaganden inte omöjligt.
 • Ett annat sätt är att bli en hejare på sociala medier. Större delen av alla ställningstaganden kommer in från just sociala medier. Dela, peppa, uppmana och visa för de som du har i din omgivning att Vit jul är viktigt! Det är alla vi tillsammans som driver kampanjen.
 • Kolla om du kan placera en lista eller en surfplatta på ditt jobb/lokala café/vårdcentral eller på något annat smart ställe för att folk att skriva upp sig.

Vit jul-aktiviteter

Alla föreningar, kårer, distrikt och nätverk inom IOGT-NTO-rörelsen är välkomna att arrangera Vit jul-aktiviteter. Det kan vara allt från pysselkvällar med pepparkaksbak till badutflykter, pulkarace eller nyårsfiranden.

För att räknas som Vit jul-aktivitet krävs:

 • Att den genomförs mellan 18 december 2017 och 8 januari 2018.
 • Att majoriteten av aktivitetens deltagare är barn och/eller unga.
 • Att den är öppen för personer utanför IOGT-NTO-rörelsen.
 • Att den marknadsförs externt, gärna genom skola och/eller socialtjänst.
 • Att den är kostnadsfri för deltagarna.
 • Att den registreras på vitjul.se (länk till formulär kommer läggas upp i slutet på september)

Vad kan jag får för hjälp från kampanjledningen och från IOGT-NTO-rörelsen?

Kampanjledningen hjälper gärna till med tips, idéer och inspiration. Kanske vill ni att någon kommer ut till er och bollar idéer inför hur ni ska engagera er i kampanjen? Hör av dig till direkt till den verksamhetsutvecklare eller konsulent som jobbar i ditt distrikt för hjälp. Du kan även höra av dig till kampanjsamordnaren Amanda Törnblom på info@vitjul.se.

Aktivitetsbidrag

Alla föreningar, kårer, distrikt och nätverk inom IOGT-NTO-rörelsen är välkomna att söka ekonomiskt bidrag till sin Vit jul-aktivitet. I år finns det två olika bidrag; Stora potten-bidraget och Sista minuten-bidraget. Detta för att göra det möjligt för fler att arrangera Vit jul-aktiviteter.

Kriterier för att söka aktivitetsbidrag:

 • Aktiviteten ska uppfylla kriterierna för en Vit jul-aktivitet (se ovan).
 • Aktiviteten ska redovisas här: (länk till formulär kommer läggas upp i slutet på september)

Sök Stora potten-bidraget här:
(länk till formulär kommer läggas upp i slutet på september)
Bidraget är på högst 10 000 kr per aktivitet och ska motiveras. Sista ansökningsdag är den 6 november, och bidraget betalas ut i förskott. Aktiviteten måste vara registrerad och synas i listan över aktiviteter i länet för att bidraget ska betalas ut senast den 1 december. Redovisa er Vit jul-aktivitet här! (länk formulär kommer läggas upp i slutet på september)

Sök Sista minuten-bidraget här:
(länk till formulär kommer läggas upp i slutet på september)
Bidraget är på högst 2 000 kr. Ansökt summa ska motiveras. Ansökningstiden är mellan den 27 november och 11 december. Ansökningarna kommer att godkännas löpande, och det är först till kvarn som gäller. Bidraget kommer betalas ut efter julledighet. Aktiviteten måste vara registrerad och synas i listan över aktiviteter i länet senast den 12 december. Redovisa er Vit jul-aktivitet här! (formulär kommer läggas upp i slutet på september) 

Hur gör jag en Vit jul-aktivitet?

Planering

Samla ihop en projektgrupp och kom överens om vilken dag ni vill anordna en aktivitet och se över vilka möjligheter ni har, hur det ska gå till och hur mycket det kan tänkas kosta. Vad behöver ni? Behöver ni hjälp med att hitta en lokal eller liknande? Se till att sprida information om er aktivitet till så många som möjligt, ta kontakt med skolor och socialtjänst.

För att aktiviteten ska få marknadsföras under kampanjnamnet Vit jul måste den rikta sig till barn och unga, arrangeras under perioden 18 december 2017 – 8 januari 2018 och vara kostnadsfri. Du måste också registrera din aktivitet på vitjul.se (formulär kommer läggas upp i slutet på september).

Marknadsföring

Ett tips är att börja med att tänka ”var finns vår målgrupp?” och annonsera efter det! Läser 15-åringar lokaltidningen eller finns de främst på Facebook eller Instagram? Eller finns det någon ungdomsgård eller att ställe de brukar röra sig?

Kom ihåg att registrera aktiviteten på Vit jul (länk till formulär kommer läggas upp i slutet på september) så att de som inte känner till er verksamhet sedan tidigare kan se att det sker någonting på just er ort! Det är en bra marknadsföringskanal då många besöker kampanjens hemsida.

Sponsring

Det blir allt viktigare för företagen att visa ansvarstagande och därför kan det löna sig att bjuda in till samarbeten. Kanske kan ni få hjälp med sponsring av något slag? Fundera på vad ni har för behov till er jullovsaktivitet. Behöver ni finansiering i form av pengar, pepparkaksdeg, annonsplats eller kanske små julklappar? Vänd er direkt till det företag som passar er önskemål, berätta om vad ni tänker göra och erbjud dem att vara en del av ert fantastiska arbete. Företagets logotyp kan synas i marknadsföringen men det är främst IOGT-NTO-rörelsen som är avsändare.

Om ni stöter på något företag som vill sponsra med mer pengar än vad ni hade tänkt använda, eller om det är någon som vill ge en summa pengar till kampanjen så kan ni kontakta Natasha Jevtic Esbjörnsson som är insamlingsansvarig på natasha.esbjornsson@iogt.se.

Tillsammans ser vi till att fler barn får en fin jul, så tack för att Du engagerar dig! 

/Amanda, kampanjsamordnare för Vit jul
info@vitjul.se