Fakta och formuleringar

– så sprider du ordet om Vit jul!

Som ambassadör för Vit jul har du makt att påverka.

Dina ord får vuxna i din omgivning att reflektera över och minska sin alkoholkonsumtion under julen. Ditt engagemang inspirerar vänner och bekanta att ge en gåva så att vi kan ordna ännu fler frizoner för barn som behöver komma hemifrån under julhelgen – och arbeta långsiktigt för att fler barn ska kunna fira en trygg och mysig jul hemma.

Därför vill vi gärna ge dig bra verktyg i form av fakta, formuleringar och statistik att luta dig mot!

Alla barn har rätt till en trygg och vit jul.

Julen är en av de helger när alkoholkonsumtionen är som störst.

  • Många barn förlorar det stöd som normalt finns under övriga året: Förskola, skola och fritids stänger och vännerna försvinner till sina familjer.
  • Alltför för många barn påverkas negativt av sina föräldrars drickande. För dem är julen ofta den mest ensamma och otrygga tiden på året.
  • Veckan innan jul ökar försäljningen på Systembolaget med 70 procent.

Tillsammans gör vi skillnad!

  • 2017 deltog över 10 700 barn och unga i totalt 271 Vit jul-aktiviteter utspridda i 77 av Sveriges kommuner. Från julpyssel och pepparkaksbak till LAN och filmkvällar – rolig, mysigt och för många av barnen även en livsviktig frizon.
  • Fyra av tio vuxna som firade jul med barn drack inte alkohol under julen 2017. Ett tydligt bevis på att envist påverkansarbete gör skillnad!
  • Vit jul initierades 2007 av IOGT-NTO-rörelsens fyra förbund och har kommit att bli ett välkänt och omskrivet varumärke och begrepp.
  • Arbetet slutar inte efter jul: varje vecka, året om arrangerar IOGT-NTO-rörelsens förbund roliga och utvecklande verksamheter för barn och unga. Samtidigt skapar vi opinion och påverkar politiker och makthavare för att lyfta alkoholfrågor upp på agendan.

 

Var med och gör skillnad - bli ambassdör för Vit jul!

Läs mer!

Hitta din närmaste Vit jul-aktivitet. Välj bland 202 st.