Att planera och genomföra Vit jul-aktiviteter är både roligt och givande. Det finns möjlighet för föreningar, kårer, distrikt och andra arrangörsgrupper att söka aktivitetsbidrag för att genomföra Vit jul-aktiviteter. Det går bra att genomföra Vit jul-aktiviteter utan aktivitetsbidrag men registrera gärna aktiviteten så att den blir synlig på Vit juls aktivitetskarta.
Registreringen av Vit jul-aktiviteter öppnar inom kort.
Föreningar, kårer, distrikt och arrangörsgrupper inom IOGT-NTO-rörelsen kan söka bidrag för att arrangera Vit jul-aktiviteter under perioden 20 december 2024 till 7 januari 2025.
Vi underlättar att söka bidrag genom färdiga förslag på aktiviteter som vi vet är omtyckta och som är lätta att genomföra. På det sättet blir det också lättare att skapa en aktivitet med hjälp av färdiga mallar. Det går bra att byta ut aktiviteter inom ramen för varje aktivitet, till exempel byta pyssel eller lek eller genomföra någon annan form av utomhusaktivitet inom ramen för utomhuskonceptet.
Ni som har en egen idé ansöker som vanligt under egen idé inom ramen för samma ekonomiska bidrag som de andra aktiviteterna.
Bidraget kommer endast att betalas ut till kontot som föreningen, kåren eller distriktet har registrerat i sitt förbunds medlemsregister. Pengar betalas inte ut till privata konton!
Bidraget till Vit jul-aktiviteter garanterar inte att täcka hela kostnaden för aktiviteten. Om kraven för aktiviteten uppfylls, är ni garanterade ett bidrag på 500 kr. Beloppet utöver detta kan variera beroende på antalet ansökningar, samt aktivitetens budget och omfattning.
Söka mer ekonomiskt stöd? Läs mer här
Att ordna filmvisning på jullovet är en rolig och enkel aktivitet som passar både barn, unga och hela familjen. När du väljer den här aktiviteten får du välja mellan ett antal filmer – utvalda med olika målgrupper i åtanke. Då ingår visningsrätt och du behöver inte själv ordna med licens för filmvisningen. I handledningen får du tips på flera roliga kringaktiviteter som lyfter filmvisningen. Ladda upp med popcorn och kör igång!
Att bjuda in till julpyssel, lek och kanske bakning lockar både barn, unga och familjer och är en perfekt Vit jul-aktivitet. Aktiviteten kan genomföras under ett par timmar eller med drop-in under en hel dag. I handledningen får du konkreta tips på pyssel och schyssta inkluderande lekar. Om ni genomför aktiviteten under senare delen av kampanjperioden passar det jättebra att kombinera den med en klassisk julgransplundring med dans runt granen!
Pingis, innebandy, fotboll, basket eller kanske brädspel … Jullovet är perfekt tillfälle att ordna en cup! I handledningen får du tips på olika uppvärmningar och hur du arrangerar cupen så att alla deltagare har roligt, är inkluderade och får en trygg och positiv upplevelse. Du får också en konkret exempel på hur du sätter upp ett spelschema så att alla möter alla och ingen slås ut.
Lägerbålet sker utomhus runt elden för en stunds gemenskap, glädje och eftertanke. Detta är en aktivitet inspirerad av scouterna som med fördel kan kombineras med att bygga snögubbe, lekar och korvgrillning. Vid bålet samlas man för sång, ramsor och andra framträdanden tillsammans. Ni kan också bygga ljusspår av marschaller eller lyktor. Låt dig inspireras av alla tips i handledningen för att sedan sätta samman er egen variant av en härlig stund utomhus.
Bjud in till en klurig stund och mysig promenad! Du väljer själv hur lång din julrunda med frågor ska vara – det kan vara en kortare promenad runt föreningslokalen eller en lång sträcka som är utmärkt på en karta. Gör din egen tipspromenad eller använd vår exempelrunda som passar barn runt 1o år. Du får också tips på hur du kan kombinera julrundan med att bjuda på fika eller korv och tipsa om din ordinarie verksamhet.
Om ni har en egen idé kring vad ni vill göra så kan ni ansöka om bidrag för det inom samma ramar som de övriga koncepten. Skriv vilken aktivitet ni planerar att genomföra, om ni beviljas aktivitetsbidrag så syns aktiviteten på aktivitetskartan som alla andra, fast med er egen rubrik.