Aktiviteter – Kul på jullovet

Att planera och genomföra Vit jul-aktiviteter är både roligt och givande. Det finns möjlighet för föreningar, kårer, distrikt och andra arrangörsgrupper att söka aktivitetsbidrag för att genomföra Vit jul-aktiviteter. Det går bra att genomföra Vit jul-aktiviteter utan aktivitetsbidrag men registrera gärna aktiviteten så att den blir synlig på kartan som finns på www.vitjul.se.

rött paket

Bidrag för aktiviteter

Föreningar, kårer, distrikt och arrangörsgrupper inom IOGT-NTO-rörelsen kan söka bidrag för att arrangera Vit jul-aktiviteter under perioden 21 december 2023 till 8 januari 2024.

Vi underlättar att söka bidrag genom färdiga förslag på aktiviteter som vi vet är omtyckta och som är lätta att genomföra. På det sättet blir det också lättare att skapa en aktivitet med hjälp av färdiga mallar.

Det går bra att byta ut aktiviteter inom ramen för varje aktivitet, till exempel byta pyssel eller lek eller genomföra någon annan form av utomhusaktivitet inom ramen för utomhuskonceptet.

Ni som redan har en egen idé ansöker som vanligt under egen idé inom ramen för samma ekonomiska bidrag som de andra aktiviteterna.

 

 • Aktivitetsperioden är 21 december till 8 januari.
 • Söka bidrag kan man göra från mitten av oktober fram till 23 november.
 • Senast 1 december kommer arrangörer få besked om aktiviteten beviljas bidrag eller inte.
 • Senast 15 december har arrangören bidraget på sitt konto.
 • 19 januari 2024 ska bidraget senast ha redovisats.
 • Det är av stor vikt att ni redovisar aktiviteten senast 19 januari för att vara aktuella för bidrag nästa år.

Bidraget kommer endast att betalas ut till kontot som föreningen, kåren eller distriktet har registrerat i sitt förbunds medlemsregister. Pengar betalas inte ut till privata konton!

Bidraget till Vit jul-aktiviteter är inte garanterat att täcka hela kostnaden för aktiviteten. För aktiviteter med upp till 100 deltagare kommer bidraget att ligga på 500 – 2500 kr. Summan kan komma att variera beroende på hur många som söker bidrag samt aktivitetens budget och omfattning.

Söka mer ekonomiskt stöd? Använd mallen för lokal sponsring som finns här

 

Checklista för Vit jul-aktiviteter

Här kan du ladda ner en checklista som gäller för alla Vit jul-aktiviteter.

Marknadsföringstips för Vit jul-aktiviteter

Här kan du ladda ner marknadsföringstips för din Vit jul-aktivitet.

Här loggar du in i Vit juls bildbank.
I bildbanken hämtar du mallar för aktivitetsinbjudningar, element att använda i sociala medier med mera.

Schyssta lekar

Junis har tagit fram ett häfte med tips och inspiration för att leka schyssta lekar. Häftet går att använda som inspiration vid genomförandet av Vit jul-aktiviteter och passar en bred målgrupp av barn och unga.
Ladda ner här.

popcorn

Jullovsbio – filmvisning med biokänsla!

Att ordna filmvisning på jullovet är en rolig och enkel aktivitet som passar både barn, unga och hela familjen. När du väljer den här aktiviteten och ansöker om bidrag får du välja mellan ett antal filmer – utvalda med olika målgrupper i åtanke. Då ingår visningsrätt och du behöver inte själv ordna med licens för filmvisningen. I handledningen får du tips på flera roliga kringaktiviteter som lyfter filmvisningen. Ladda upp med popcorn och kör igång!

Material att ladda ner

 • En handledning för att genomföra aktiviteten. Ladda ner här.
 • Digitalt paket för marknadsföring

Registrera er aktivitet här.

Redovisa er aktivitet här. Senast den 19 Januari

sax

Julkul – pyssel, lek och annat roligt!

Att bjuda in till julpyssel, lek och kanske bakning lockar både barn, unga och familjer och är en perfekt Vit jul-aktivitet. Aktiviteten kan genomföras under ett par timmar eller med drop-in under en hel dag. I handledningen får du konkreta tips på pyssel och schyssta inkluderande lekar. Om ni genomför aktiviteten under senare delen av kampanjperioden passar det jättebra att kombinera den med en klassisk julgransplundring klass med dans runt granen.

Material att ladda ner

 • En handledning för att genomföra aktiviteten. Ladda ner här.
 • Digitalt paket för marknadsföring

Registrera er aktivitet här.

Redovisa er aktivitet här. Senast 19 januari

innebandy

Julcup – turneringen där alla är vinnare!

Pingis, innebandy, fotboll, basket eller kanske brädspel … Jullovet är perfekt tillfälle att ordna en cup! I handledningen får du tips på olika uppvärmningar och hur du arrangerar cupen så att alla deltagare har roligt, är inkluderade och får en trygg och positiv upplevelse. Du får också en konkret exempel på hur du sätter upp ett spelschema så att alla möter alla och ingen slås ut. Se till att du har utrustning så att alla som vill kan delta – och självklart får alla som är med en snyggt diplom!

Material att ladda ner

 • En handledning för att genomföra aktiviteten. Ladda ner här.
 • Digitalt paket för marknadsföring

Registrera er aktivitet här.

Redovisa er aktivitet här.

lägereld

Lägerbål

Lägerbålet sker utomhus runt elden för en stunds gemenskap, glädje och eftertanke. Detta är en aktivitet inspirerad av scouterna som med fördel kan kombineras med att bygga snögubbe, lekar och korvgrillning. Vid bålet samlas man för sång, ramsor och andra framträdanden tillsammans. Ni kan Det kan också bygga ljusspår av marschaller eller lyktor. Låt dig inspireras av alla tips i handledningen för att sedan sätta samman er egen variant av en härlig stund utomhus.

Material att ladda ner

 • En handledning för att genomföra aktiviteten. Ladda ner här.
 • Digitalt paket för marknadsföring

Registrera er aktivitet här.

Redovisa er aktivitet här.

Runda

Julrunda inne eller ute

Här får du flera olika förslag på tipspromenader som riktar sig till olika åldrar. Du väljer själv hur lång din julrunda med frågor ska vara – det kan vara en kortare promenad runt föreningslokalen eller en lång sträcka som är utmärkt på en karta. Du får också tips om hur du genomför en peppisjakt och hur du kan kombinera julrundan med att bjuda på fika eller korv och tipsa om din ordinarie verksamhet.

Material att ladda ner 

 • En handledning för att genomföra aktiviteten. Ladda ner här.
 • Exempelrunda med julfrågor. Ladda ner här.
 • Digitalt paket för marknadsföring

Registrera er aktivitet här.

Redovisa er aktivitet här.

Egen aktivitet

Om ni har en egen idé kring vad ni vill göra så kan ni ansöka om bidrag för det inom samma ramar som de övriga koncepten. Skriv vilken aktivitet ni planerar att genomföra, om ni beviljas aktivitetsbidrag så syns aktiviteten på aktivitetskartan som alla andra, fast med er egen rubrik.

Registrera er aktivitet här.

Redovisa er aktivitet här.