Vit jul-kampanjen belyser hur alkohol drabbar barn och unga, vi väcker till eftertanke och uppmuntrar att ta ställning att avstå alkohol, särskilt om man firar jul med barn. Vi delar kunskap om baksidan med alkohol och att julen gör en dålig vana ännu sämre, speciellt för barn och unga.
Vart femte barn har någon gång under sin uppväxt upplevt att en förälder dricker på ett problematiskt sätt.
Vi höjer vår röst för barnen med fyra angelägna budskap!
Här beställer du trycksaker och annat påverkansmaterial att använda i kampanjen. Detta material är kostnadsfritt men beställaren betalar en frakt- och hanteringsavgift för utskicket. Betalning av frakt- och hanteringsavgift debiteras på faktura.
Här beställer du roll-up, strandflagga, vepa, t-shirts och hood-tröjor. Materialet tillhandahålls av TopLine AB. Detta material säljs till självkostnadspris. Betalning sker med Swish eller kontokort.
Du väljer själv på vilket sätt du vill engagera dig i kampanjen, vi hoppas du hittar ett sätt att hjälpa oss att sprida kampanjen till fler.
Den 13 december smäller det. Då går vi ut på våra gator och torg, i våra offentliga lokaler och på våra sociala medier och sprider ljus på ett ämne som måste uppmärksammas – barns utsatthet under vår största högtid. Det viktiga är inte vad ni gör utan att ni gör något, ni anpassar aktiviteten till er egen nivå.
Under Lucia-aktionen ligger styrkan i att vi alla bidrar med något och att vår aktivism är enad under en och samma dag.
Ladda ner beskrivning här.
När budskapet är viktigt och ändamålet behjärtansvärt behöver man inte alltid be om lov. Vi hoppas motivera er till en “kupp” för att skapa en ”snackis”, för att nå så många som möjligt med vårt budskap, en vit jul.
Vi hoppas att många vill genomföra kuppen den 13 december som en del av Lucia-aktionen. ’
För att vi ska synas så långt som möjligt fotografera och skicka bild till info@vitjul.se så att vi kan publicera i sociala medier.
Ladda ner beskrivning här.
En röd tråd i Vit jul-kampanjen genom åren har varit att vi har skapat tillfällen att mötas och samtala. Kampanjen har på olika sätt under många år uppmuntrat människor att avstå alkohol eller på andra sätt berättat om aktiviteter vi genomför.
Gör en torgaktivitet för att nå så många som möjligt med vårt budskap, – en vit jul.
Ladda ner beskrivning här.
Starta gärna en diskussion på dina egna sociala medier. Tänk på att starta en diskussion när du har tid att vara delaktig och följa diskussionen. Det är viktigt att hålla en vänlig och reflekterande ton samt att bemöta var och en som skriver. I långa diskussionstrådar kommer dina följare inte att ha läst andras kommentarer, det kan därför vara viktigt att ha tålamod och upprepa samma sak många gånger. Det är viktigt att föra ett samtal och inte tänka att det bara finns ett rätt svar. Det du lägger ut ska gärna kännas personligt och inte massproducerat, beskriv gärna dina egna erfarenheter som en kommentar eller som en inledning till ditt inlägg.
Här får du några exempel på dels reflekterande frågor men också idéer om vilka tips du kan dela själv. Vi ger också några tips om hur du ska tänka om du bemöter kritik i sociala medier.
Diskussionsfrågor
Tipsa vidare
Att bemöta kritik i sociala media
1. Vad vill du uppnå?
Tänk efter före. För vem skriver du? Och hur vill du framstå? Allt detta påverkar hur du ska skriva din insändare.
2. Bli publicerad och läst!
En insändare som ska bli publicerad och läst ska uppfylla tre kriterier. Den ska helst vara kort (runt 1000 tecken brukar vara bra), aktuell och lokal.
3. Gör inte allt själv
Låna gärna andras argument, men använd egna formuleringar.
4. Kolla igenom texten innan du skickar
Läs gärna igenom den högt för dig själv. Finns där onödiga meningar eller ord som kan strykas? Kan du göra språket enklare genom att ta bort komplicerade ord? Se också till att alla namn är korrekt stavade och att alla siffror och andra fakta är korrekta. Be gärna någon annan läsa igenom innan du skickar in din insändare
5. Underteckna rätt och smart
Det bästa är att skriva under med ditt eget namn och inte med en anonym signatur – sådana insändare betraktas av många som lite suspekta.
Tipsen är lånade och något omskrivna med inspiration från Accents webbartikel från 2010 som är skriven av Johan Örjes. Hans tips finns i sin helhet här.
Här kan du ladda ner inspiration, konkreta tips med mera för att skriva din Vit jul-insändare.
Lokalradio, till exempel P4, når ut till många och har samtidigt många timmar som de vill fylla med bra innehåll. Vi kan hjälpa dem genom att tipsa om ett ”innehållspaket”.
Kontakta din lokalradiostation. Googla fram till exempel P4 Västmanland, så hittar du hur du kan tipsa, både om nyheter och annat. En bra idé är att ringa och prata med någon, samt att ha ett i stort sett färdigt mejl som du kan göra klart och skicka direkt efter samtalet. Samtalet/mejlet kan innehålla ungefär det här:
Den som ger bort alkohol som gåva vill ge något som känns lyxigt och fint, och har ofta inte reflekterat över att det är något som kan drabba mottagare, familj och barn negativt. Inom IOGT-NTO-rörelsen jobbar vi med sociala frågor och har mycket kunskap om detta. Vi vet att det finns arbetsgivare som ger alkohol som julklapp, och det finns också exempel på att klassen samlar ihop till en presentkorg till sin fröken – en korg med delikatesser och en flaska vin. Eller att knattelagets tränare får alkohol som tack för sin insats under året. Alkohol som gåva till någon som man inte känner så väl kan ställa till med bekymmer för både den som får presenten, och hans eller hennes anhöriga. Vart femte barn har någon gång under sin uppväxt en förälder som dricker på ett problematiskt sätt, det vill säga många fler än de flesta tror.
“Eftersom alkohol är något som berör många vore det intressant som tema för XXX (program). Här kommer några förslag på vad ett sånt tema/program skulle kunna innehålla: “