Vit jul, en podcast från Junis

En alldeles underbar idyllisk familjehögtid – eller en tid med oro och ont i magen, julstress och julklappshets? I Vit juls podd lyfter vi alla perspektiv. Här möter du komikern Karin Adelsköld, författaren och pappapoddaren Manne Forsberg och artisterna Yolanda Aurora Bohm och Pa Modou Badjie. I samtal med journalisten och författaren Hillevi Wahl delar de med sig av sina tankar om traditioner, sina julminnen och sina bästa jultips.

Ett nytt avsnitt av podden släpps varje advent.

Lyssna på podden!

Första advent: Karin Adelsköld

Hör komikern, programledaren och inspiratören Karin Adelsköld berätta om sin barndoms gröna-vågen-jular. Fina minnen av stora släktkalas med massor av (alternativ) julmat blandas med jobbiga lögner om vad hon fått i julklapp när klasskamraterna frågade. Karin avslöjar också hur sockerförbudet hemma faktiskt ledde till att hon blev småkriminell. Och frågan är – kommer du efter avsnittet få lust att testa en rätt bestående av grönkål, grädde och russin?!

 

Karin Adelsköld

Andra advent: Manne Forssberg

Manne Forssberg är känd både som författare, föreläsare och ”pappapoddare”. Han berättar om magontet vid varje jul när han var barn, och hur det kändes både läskigt och festligt när föräldrarna hade fester där alkoholen flödade. Manne har valt att leva nyktert efter flera års missbruk, men kombinationen av alkohollukt och Chanel nr 5 får honom fortfarande att tänka på fest. Dessutom får du reda på varför sexåriga Manne rakade sig och varför han vill fira jul med Stig Dagerman.

 

 

Manne Forssberg

Tredje advent: Yolanda Aurora Bohm Ramirez

Spoken word-artist, poet och transaktivist, mångsysslaren Yolanda säger att hon är sänd från framtiden för att rädda världen. Hon tycker att det är mycket bättre att berusa sig med ord i stället för med alkohol och andra droger. Hon berättar om hur hon och hennes kompisar startade ett nyktert ungdomscafé med spoken word uppträdanden. Yolanda tipsar dessutom om hur du kan ge bort vackra, roliga och kanske lite knasiga ord i julklapp.

 
 

Yolanda Bohm Ramirez

 

Fjärde advent: Pa Modou Badjie

Artisten Pa känner du kanske igen från gruppen Panetoz. I det här avsnittet lyfter Pa fram de viktiga vuxna som gav ungdomar som ingen annan trodde på chansen att utvecklas inom musik. Han berättar om hur malaria ändrade livsinriktningen för honom och om återföreningen med sin stora idol, pappa – en förebild som har varit avgörande för att Pa väljer bort både tobak, alkohol och andra droger. Även om folk ofta frågar ”vad tar du?” när de möter den levnadsglade mannen.

 

 

Pa Modou Badjie