Tips för en Vit jul

Alkoholfria juldrycker

Att dricka alkoholfritt under jul är det enklaste valet du kan göra, med tanke på hur mycket gott det finns att välja på. Förutom julmust och alkoholfri glögg kommer här några fler förslag:

  • Vill du fylla glasen med porlande bubblor finns det mousserande alkoholfria vinet GodDryck No 1 Prestige Cuvée i vår gåvoshop. Detta smarriga bubbel har GodDryck skänkt till IOGT-NTO-rörelsen och Vit jul, vilket betyder att varenda krona bidrar till arbetet för att varje barn ska ha en trygg vuxen. Fantastiskt!
  • Härliga glassdrinkar är både dryck och dessert i ett. Kika på vår samarbetspartners Sia Glass supergoda recept på Caffè Affogato och Salted Caramel!
  • Om du vill använda mormors fina gamla snapsglas i kristall, fyll dem med ingefärsshots. Nätet kryllar av recept, och hittas allra säkrast i hälsobloggarnas arkiv.

Argument för en vit jul

Ibland kan det vara trixigt att hamna i diskussioner om alkoholens vara eller inte vara på jul. För att göra dig trygg i ditt beslut har vi samlat ihop några vanliga invändningar och förslag på svar, utifrån hur vi brukar resonera.

”Vad gör det att jag tar en julöl eller två? Mina barn far inte illa av det!”

Det är ingen som hävdar att barn blir traumatiserade av att föräldrarna dricker en öl. Däremot har barn full koll och märker väldigt tidigt – mycket tidigare än vad vuxna tror – att mamma eller pappa förändras på rösten eller i blicken, luktar annorlunda eller rör sig på ett ovant sätt. Hur mycket oro de förändringarna skapar hos det enskilda barnet är det svårt att få ett svar på. Barn vill göra sina föräldrar nöjda och svarar det de tror att föräldrarna vill höra. Så varför chansa?

”Vad ska jag då dricka till sillen om jag inte får ta en nubbe?”

Det finns massor av goda alkoholfria drycker! Vill du ha något rivigt i ett litet glas så är ingefärsshot ett bra tips. Annars passar sötare drycker såsom äppelmust och alkoholfritt vitt vin, med mycket sötma, bra och balanserar sillens sälta och syra.

”Klart det ska vara öl/vin på julbordet – det är tradition!”

Det är härligt med traditioner. Och som tur är så finns det  en uppsjö av jättegoda alkoholfria öl- och vinsorter. Med ett alkoholfritt julfirande kan fler känna sig trygga och välkomna. Win-win med andra ord!

”Jag är inte alkoholist och dricker inte mycket. Vad gör det då för skillnad för barn som lever i en utsatt miljö om jag väljer alkoholfritt i jul?”

För dig som vill engagera sig för de hundratusentals barn i Sverige som lever med en förälder med ett problematiskt drickande finns det många sätt att bidra, t ex genom att stödja Vit jul med en gåva så att vi kan arrangera ännu fler Vit jul-aktiviteter.

Men, att skippa alkoholen är ett sätt att ge ALLA barn en trygg och härlig jul! Barn har full koll och märker snabbt på sina föräldrar att de är påverkade – ofta långt innan föräldern själv tror att det märks. Väljer du alkoholfritt så inspirerar du andra att göra detsamma, och på lång sikt är du med och förändrar normen kring julfirandet. Det är en stor insats för barn som far illa. Allt påverkar och alla är viktiga!

FAQ argument