Vill du engagera dig i Vit jul-kampanjen? Vad kul! På denna sida hittar du information om hur du kan engagera dig.

Vit jul är en kampanj som IOGT-NTO-rörelsen arbetar med sedan 2007. Kampanjens mål är att få fler vuxna att avstå alkohol under julhelgen så att fler barn och unga får fira jul med trygga och närvarande vuxna.

Du kan engagera dig i tre olika saker:

 1. Samla in ställningstaganden. Uppmana vuxna att ta ställning för en Vit jul. Ett ställningstagande är när en person, utanför IOGT-NTO-rörelsen, skriver under på att vara nykter under julafton, juldagen och annandagen.
 2. Ordna Vit jul-aktiviteter för barn och unga. Det kan vara allt från pepparkaksbakning och filmkväll till pulkarace.
 3. Sociala medier aktivist. Driv din egen namninsamling, sprid debattartiklar och inlägg på sociala medier för att lyfta vikten av frågan bland allmänheten.

Vit juls kampanjtid är mellan den 1 december 2016 till den 8 januari 2017.

Redovisa er Vit jul-aktivitet här! 

Samla in ställningstaganden

Att samla in ställningstaganden kan vem som helst göra, du kan göra det som medlem eller privatperson, som en aktivitet i din förening, själv eller kanske tillsammans med en vän som vill hjälpa till. Allt du behöver göra är att börja prata med andra om Vit jul och få dem att ta ställning genom att skriva under. Vi har satt ihop två olika kit som du kan beställa om du vill samla in ställningstaganden.

Är du privatperson som vill samla ställningstaganden kan du beställa detta kit.
Är du medlem och vill samla in ställningstagande med din förening eller kår kan du beställa detta kit.

Kampanjperioden pågår från 1 december 2016 och fram till den 8 januari 2017, men du kan börja samla in ställningstagande redan idag.

Några tips på hur du kan samla in ställningstaganden:

 • Placera dig på ett strategiskt ställe på stan och prata med de personer som passerar – kanske du vill bjuda på någonting för att få uppmärksamhet?
 • Ett annat sätt är att bli en hejjare på sociala medier. Den större delen av alla ställningstaganden som kommer in kommer från just sociala medier. Dela, peppa, uppmana och visa för de som du har i din omgivning att Vit jul är viktigt!
 • Kolla om du kan placera en lista eller en surfplatta på ditt jobb/lokala café/vårdcentral för folk att skriva under på.

Här kan du ladda ner Namnlista (pdf) att använda när du samlar in ställningstaganden.

Vit jul-aktiviteter

Alla föreningar, kårer, distrikt och nätverk inom IOGT-NTO-rörelsen är välkomna att arrangera Vit jul-aktiviteter. Det kan vara allt från pepparkaksbakning till pulkarace.

En Vit jul-aktivitet är:

 • En aktivitet som genomförs mellan den 1 december 2016 och 8 januari 2017.
 • En aktivitet där majoriteten av aktivitetens deltagare är barn och/eller unga.
 • En aktivitet som är öppen för personer utanför IOGT-NTO-rörelsen.
 • En aktivitet som gärna har marknadsförts genom skola och/eller socialtjänst.
 • En aktivitet som är helt kostnadsfri för deltagarna.
 • En aktivitet som registreras på vitjul.se

Behöver ni inspiration kring planeringen av er Vit jul-aktivitet får ni gärna ladda ner vårt inspirationsmaterial: Profilaktiviteter för Vit jul som innehåller tre olika Vit jul-aktiviteter, med målgrupp barn, unga och barn och familj. Använd det ni vill, gör om saker ni inte känner passar er eller kombinera med något ni är bra på. Viktigast av allt är att ha roligt tillsammans, både arrangör och deltagare.

Alla som gör en Vit jul-aktivitet kommer få ett profilkit skickat till sig. Det innehåller en skylt att placera utanför aktiviteten så det är lättare för barn och unga att hitta till er, affischer att använda för marknadsföring, flyers att ge till vuxna som besöker aktiviteten, godis att mumsa på och peppis-girlanger att pynta med. Profilkitet är gratis och skickas automatisk till alla som får aktivitetsbidrag, och går även att beställa i webbshopen.

Vad kan jag få för hjälp från kampanjledningen och från IOGT-NTO-rörelsen?

Kampanjledningen hjälper gärna till med tips, idéer och inspiration. Kanske vill ni att någon kommer ut till er och bollar idéer inför hur ni ska engagera er i kampanjen? Hör av er till verksamhetsutvecklaren Helen Brandt på helen@vitjul.se och tfn 0733-72 62 57. Du kan även höra av dig till den verksamhetutvecklare eller konsulent som jobbar i ditt distrikt för hjälp. Lycka till!

Aktivitetsbidrag 2016

Alla föreningar, kårer, distrikt och nätverk inom IOGT-NTO-rörelsen är välkomna att söka ekonomiskt bidrag till sin Vit jul-aktivitet. I år finns det två olika bidrag; ordinarie aktivitetsbidrag och sista minuten-bidraget. Detta för att göra det möjligt för fler att arrangera Vit jul-aktiviteter.

Kriterier för att söka aktivitetsbidraget:

 • Aktiviteten ska genomföras mellan den 19 december 2016 och 8 januari 2017. (Då de flesta skolor har jullov).
 • Majoriteten av aktivitetens deltagare ska vara barn och/eller unga.
 • Aktiviteten ska vara kostnadsfri för deltagarna.
 • Aktiviteten ska vara öppen för personer utanför IOGT-NTO-rörelsen.
 • Aktiviteten ska marknadsföras för att nå barn och unga, gärna genom skola och/eller socialtjänst.
 • Aktiviteten ska registreras på vitjul.se

Sök aktivitetsbidraget här: Sista ansökningsdag har passerat.

Bidraget är på högst 10 000 kr per aktivitet och ska motiveras. Sista ansökningsdag är den 6 november, och bidraget betalas ut i förskott.
Aktiviteten måste vara registrerad på www.vitjul.se och synas i listan över aktiviteter i länet där den arrangeras för att bidraget ska betalas ut senast den 21 november. Redovisa er Vit jul-aktivitet här! 

Sök Sista minuten-bidraget här från och med den 28/11: Sista ansökningsdag har passerat.

Bidraget är på högst 2000 kr. Ansökt summa ska motiveras. Ansökningstiden är mellan den 28 november till den 11 december. Ansökningarna kommer godkännas löpande, och det är först till kvarn som gäller. Bidraget kommer betalas ut efter julledighet. Aktiviteten måste vara registrerad på www.vitjul.se och synas i listan över aktiviteter i länet senast den 12 december. Redovisa er Vit jul-aktivitet här! 

Hur gör jag en Vit jul-aktivitet?

Det finns lika många sätt att genomföra en Vit jul-aktivitet som det finns aktiviteter, och vi har samlat några generella tips här. Ladda gärna ner vårt inspirationsmaterial: Profilaktiviteter för Vit jul för tips och idéer.  

Planering
Samla ihop en projektgrupp och kom överens om vilken dag ni vill anordna en aktivitet och se över vilka möjligheter ni har, hur det ska gå till och hur mycket det kan tänkas kosta. Vad behöver ni? Behöver ni hjälp med att hitta en lokal eller liknande? Se till att sprida information om er aktivitet till så många som möjligt, ta kontakt med skolor och socialtjänst.

För att aktiviteten ska få marknadsföras under kampanjnamnet Vit jul måste den rikta sig till barn och unga, arrangeras under perioden 1 december 2016 – 8 januari 2017 och vara kostnadsfri. Du måste också registrera din aktivitet på vitjul.se.

Marknadsföring
Ett tips är att börja med att tänka ”var finns vår målgrupp?” och annonsera efter det! Läser 15 åringar lokaltidningen eller finns de främst på facebook?

Kom ihåg att registrera aktiviteten på vitjul.se så att de som inte känner till er verksamhet sedan tidigare kan se att det sker någonting på just er ort! Det är en bra marknadsföringskanal då många besöker kampanjens hemsida.

Sponsring
Det blir allt viktigare för företagen att visa ansvarstagande och därför kan det löna sig att bjuda in till samarbeten. Kanske kan ni få hjälp med sponsring av något slag? Fundera på vad ni har för behov till er jullovsaktivitet. Behöver ni rena pengar, pepparkaksdeg, annonsplats eller kanske små julklappar? Vänd er direkt till det företag som passar er profil, berätta om vad ni tänker göra och erbjud dem att vara en del av ert fantastiska arbete. Företagets logotyp kan synas i marknadsföringen men det är främst IOGT-NTO-rörelsen som är avsändare.

Om ni stöter på något företag som vill sponsra med mer pengar än vad ni hade tänkt göra åt, eller om det är någon som vill ge en summa pengar till kampanjen så kan ni kontakta Natasha Jevtic Esbjörnsson som är insamlingsansvarig på natasha.esbjornsson@iogt.se.

 

SOCIALA MEDIER AKTIVIST

I år har du möjligheten att driva din egen kommunkampanj. 290 kampanjer står klara på min.vitjul.se, en för varje kommun i landet. Det betyder att du som vill stödja Vit jul med ditt engagemang kan göra detta antingen genom att driva eller delta i kampanjen som representant för din kommun.

Vad ska jag göra?

Att delta är inte alls svårt, det krävs bara att du delar din kampanj med andra på sociala medier.

Om du som oss önskar alla i din närhet en varm, mysig och alkoholfri jul, och dessutom kan tänka dig att göra din kommun lite tryggare för de barn och unga som bor där. Ska du klicka vidare på länken och engagera dig i Kommunkampanjer för Vit jul 2016.

Skulle du vilja vara kampanjledare för din kommun? Sök upp din kommun så fort som möjligt! Det finns bara en plats, och det är först till kvarn som gäller­­ – med det sagt, du kan göra en lika stor skillnad som deltagare.