Stöd för barn och unga

Du är inte ensam

Du som är barn har rätt att må bra. Du har också rätt att ha någon vuxen som tar hand om dig, men ibland klarar inte föräldrar av det ansvaret. Det kan bland annat bero på att föräldern dricker för mycket alkohol, använder andra droger eller har psykisk ohälsa. Om det är så har både du och den vuxne rätt att få stöd.

Den som är barn i en familj där en vuxen dricker för mycket eller använder andra droger känner sig ofta väldigt ensam. Det är lätt att tänka att ingen annan har det likadant, eller skulle kunna förstå hur det är. Men det är tvärtom väldigt många som vet hur det är att leva med en vuxen som missbrukar. Man brukar säga att ungefär tre-fyra elever i varje klass har en förälder som dricker alkohol på ett sätt som gör att det ofta blir jobbigt för barnen. Det är viktigt att kunna berätta hur det är och hur man mår.

Den som känner sig ledsen och ensam har rätt att få prata om det och få stöd.

Här hittar du olika telefonnummer, chattar och liknande där du kan få prata och få hjälp. Ring 112 om du eller någon annan är i direkt fara.

Jobbigt hemma | Junis

Här hittar du information om vad det kan innebära att ha en förälder som dricker mycket och tips på vad man som barn eller kompis till ett barn som mår dåligt kan göra. Här finns även flera stödlinjer som nämns nedan.

Gå till Junis

Bris, Barnens Rätt i Samhället

Alla upp till 18 år är välkomna att höra av sig till Bris. Barn och unga kan ringa till telefonnumret 116 111, eller chatta och mejla på bris.se. Telefonen och chatten har öppet dygnet runt.

Gå till Bris

Maskrosbarn

Här kan du få stöd via chatt om du har en förälder som har problem med alkohol eller droger, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för våld. De har också läger, kuratorer, ungdomsgårdar, coach och så vidare.

Gå till Maskrosbarn

Trygga Barnen

Trygga Barnen ger stöd om någon i din familj eller närhet har problem med alkohol eller droger. Du kan ringa 070-47 77 910, chatta på Snapchat, SMS:a eller mejla.

Gå till Trygga Barnen

Roks tjejjourer

Roks tjejjourer stöttar alla som definierar sig som tjej eller kvinna, mellan åldrarna 8 och 30 år. Alla inom Roks tjejjourer är tjejer och kvinnor. Man kan prata om vad man vill över telefon, chatt, mejl med mera.
Gå till Roks tjejjourer

Under kevlaret – stödchatt för killar

Här kan killar få stöd om man behöver någon att prata med, till exempel om ensamhet, relationer eller droger. Det finns chatt och coachning.
Gå till Under kevlaret

Föreningen Tilia

Tilia kan stötta dig när du mår psykiskt dåligt. De har stöd via chatt och mejl, online och lägerverksamhet.

Gå till föreningen Tilia

Självmordslinjen Mind

Tänker du eller någon du känner på självmord? Då kan du få hjälp här. Du kan ringa 90 101, chatta eller mejla.

Gå till självmordslinjen Mind

Unizons jourer

Unizons jourer finns på chatt, mejl, telefon eller fysiskt när du behöver stöd. Finns över hela Sverige och har öppet varje dag.
Gå till Unizon jourer

Killar.se

Om man är kille och behöver prata med någon finns det chatt, mejlstöd och mottagning här.
Gå till killar.se

Tjejzonen

Här kan du få stöd om du behöver prata eller chatta med någon om dina känslor, funderingar och problem.
Gå till Tjejzonen

Ungas jourer

Förenade trans-, tjej- och ungdomsjourers medlemsjourer stöttar unga via chatt, telefon och mejl.
Gå till Ungas jourer

Boujt – Barn- och ungdomsjour på teckenspråk

Här kan du få stöd kring allt möjligt på svenskt teckenspråk. Du kan chatta, ställa frågor till frågelådan eller mejla.
Gå till Boujt

Jourhavande kompis, Röda korset

Genom Jourhavande kompis kan man få stöd via chatt när man behöver någon att prata med.
Gå till Jourhavande Kompis

Koll på soc

Koll på soc är en sajt om socialtjänsten för dig som är under 21 år. Soc och socialtjänsten är samma sak. Här kan du läsa om vad soc kan göra, och hur du kan kontakta soc.
Gå till Koll på soc