Stöd för vuxna

Du är inte ensam

Julen kan vara en extra jobbig tid för dig som kämpar med ett missbruk, riskbruk eller psykisk ohälsa. Som vuxen i nära relation till barn har man ett ansvar – men det inte alltid man räcker till och kan vara den trygga vuxna som barn behöver. Samtidigt finns det ofta stora förväntningar och pressen kan kännas extra jobbig.

Julen är en högtid där alkoholkonsumtionen ökar markant och alkoholnormen är tydligt närvarande, vilket kan vara särskilt tufft för vissa. Att våga be om hjälp kan vara den finaste julklappen du kan ge – både till dig själv och dem i din närhet

Här hittar du olika telefonnummer, chattar och liknande där du kan få prata och få hjälp. Ring 112 om du eller någon annan är i direkt fara.

Alkohollinjen

Hit kan du vända dig för att få stöd om du funderar över dina egna eller någon annans alkoholvanor. Ring 020-84 44 48.

Gå till Alkohollinjen

Alkoholhjälpen

Här finns stöd och hjälp via nätet för dig som funderar på dina alkoholvanor, vill förändra ditt drickande och för dig som är anhörig.

Gå till Alkoholhjälpen

Droghjälpen

Funderar du på dina drogvanor eller är orolig för någon annan? Ring 020-91 91 91. Man kan också skicka meddelanden och använda självhjälpsprogram

Gå till Droghjälpen

Anonyma Alkoholister

Här kan du få stöd om du har problem med alkohol, eller är orolig för någon i din närhet som har det. Du kan ringa 08-720 38 42. Du kan också mejla och delta i möten.

Gå till Anonyma Alkoholister

Anonyma Narkomaner

Här kan du få stöd om du har problem med droger, eller är orolig för någon i din närhet som har det. Du kan ringa 0771-13 80 00. Du kan också mejla och delta i möten.

Gå till Anonyma Narkomaner

Bris för vuxna

Här får du stöd och råd kring frågor som rör barn. Vuxentelefonen har numret 077 – 150 50 50. Det finns även en stödlinje för idrottsledare som känner oro för ett barn, numret är 077 – 440 00 42.

Gå till Bris för vuxna

Självmordslinjen Mind

Tänker du eller någon du känner på självmord? Då kan du få hjälp här. Du kan ringa 90 101, chatta eller mejla.

Gå till självmordslinjen Mind

Jourhavande Medmänniska

Hit kan du vända dig om du behöver någon att prata med. Du kan ringa 08-702 16 80 eller chatta.

Gå till Jourhavande Medmänniska

Jourhavande Präst

Om du behöver någon att prata med kan du ringa 112 och fråga efter jourhavande präst. Du kan också chatta eller skriva ett digitalt brev.

Gå till Jourhavande Präst

Socialtjänsten – orosanmälan vuxna

Om du vill göra en orosanmälan för en vuxen kan du kontakta din kommun. Den vuxne kan neka kontakt med socialtjänsten

Unizons jourer

Unizon arbetar för att alla våldsutsatta kvinnor och barn, samt utsatta unga, ska erbjudas stöd och skydd oberoende av livssituation och bakgrund.

Gå till Unizons jourer

Roks jourer

Roks jourer arbetar för kvinnor och barns rättigheter och frigörelse, och mot mäns våld mot kvinnor. De erbjuder stöd och skydd på olika sätt.

Gå till Roks jourer

Kyrkans SOS

När livet känns svårt kan du få prata med någon som lyssnar. Du kan ringa 0771-800 650 eller skriva till SOS-brevlådan.

Gå till kyrkans SOS