Tänk på detta när du anordnar en aktivitet

När du planerar en Vit jul-aktivitet är det bra att fundera lite extra kring en del saker. Använd vår checklista med saker att tänka på när du ska anordna en aktivitet.

Föranmälan eller inte?

Ni avgör om ni ska ha föranmälan eller inte. Anmälan kan vara en fördel – framför allt om ni har begränsat antal platser eller om aktiviteten kräver inköp. Det är också lättare att ta hänsyn till kostönskemål om deltagarna anmäler sådant innan aktiviteten. Ha gärna en reservlista så att ni med kort varsel kan fylla på platserna.

Drop-in eller planerad starttid?

Vid vissa aktiviteter går det bra att barn kommer och går under hela aktiviteten. I andra fall är det viktigt med en gemensam starttid, exempelvis om aktiviteten kräver en genomgång. Var tydlig med vad som gäller i inbjudan.

Målgrupp för aktiviteten

När ni planerar aktiviteten så bestäm också vem som är målgruppen. Är det barn i en viss ålder, unga eller hela familjen? Var tydlig i inbjudan, speciellt om ni ska visa film med åldersgräns.

Marknadsför Vit jul-aktiviteten

Se till att vara ute i god tid med marknadsföringen av aktiviteten och att ni har all praktisk information klar då. Kom ihåg att marknadsföringen tydligt ska berätta vad som händer, var det händer, när det händer och för vem aktiviteten är till för. Glöm inte att vara tydlig med att aktiviteten är gratis och vem det är som arrangerar. Tips på hur du bäst marknadsför din aktivitet får du på sidan Marknadsföringstips för Vit jul-aktiviteter.

Bjud in till mer verksamhet

Vit jul-aktiviteterna är öppna för alla – inte bara medlemmar i IOGT-NTO-rörelsen. Därför är aktiviteten också ett utmärkt tillfälle att berätta mer om er ordinarie verksamhet. Ha gärna material och kommande terminsprogram tillgängligt i lokalen där aktiviteten genomförs och låt alla veta att de är välkomna att vara med i din förenings- eller kårverksamhet. Kanske kan ni erbjuda gratis medlemskap till de som är intresserade av att komma på fler aktiviteter?

Beredskap

Se till att ha beredskap för att ta hand om enklare skador som kan uppstå under aktiviteten. Köp in plåster, plasthandskar och sårrengöring om det inte redan finns i lokalen. Om ni bjuder på fika så tänk på att ha både glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt och äggfritt fika tillgängligt om ni inte har tagit in föranmälan. Ha också en beredskap att ni är tillräckligt många ledare/arrangörer så att ni inte behöver ställa in aktiviteten om någon av er skulle bli sjuk.

Riktlinjer för lek

Lek är en viktig del i vår barnverksamhet. När vi leker under Vit jul-aktiviteterna ska vi tänka på att alla barn, i alla åldrar och med olika förutsättningar kunna vara med. Våra lekar ska vara trygga och fokus ska ligga på tillit och gemenskap. Vi använder lära känna-lekar och samarbetslekar som ger ett positivt gruppklimat och främjar samarbete. Tävlingslekar sker i grupper där alla som är med kan känna sig som vinnare och där ingen pekas ut som förlorare. Vid enskilda tävlingar ska alla ha samma förutsättningar att delta. Undvik lekar där enskilda deltagare ”åker ut” eller som kan upplevas kränkande. Att göra en verksamhet (lek) tillgänglig innebär alltså inte nödvändigtvis att allt ska vara lika för alla, utan att det ska vara rättvist. Är det rättvist så får alla likvärdiga möjligheter att delta.

Sponsring

Ett sätt att få guldkant på era Vit jul-aktiviteter är att be lokala affärer och företag om sponsring. Många mataffärer ställer gärna upp och sponsrar med mellis, till exempel frukt, bullar, festis eller korv med bröd. Få tips om hur du kan söka sponsring på sidan Sponsorer till din aktivitet.

Ladda ner checklistan här